İMECE yörüngeye oturarak veri gönderimine başladı

Türkiye için kritik öneme sahip gözetleme uydusu İMECE resmen göreve başladı. Yörüngesinden görüntüler yollamaya başlayan İMECE pek çok alanda hizmet verecek.

İMECE yörüngeye oturarak veri gönderimine başladı
Editör: Hakan AMAN
15 Nisan 2023 - 16:48
Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla hayata geçirdiği İMECE uydusu, uzaya fırlatılmış ve yörüngeye oturmuştu. İMECE üzerinden ilk veriler alınmaya başladı. Kritik şekilde hizmet verecek İMECE uydusundan canlı görüntüler geliyor.

2023 yılı boyunca Türkiye'nin yeni yüzyılına hazırlıklar hayata geçirilmeye devam ediyor. TCH Anadolu, Togg, Kızılelma, Hürjet ve diğer tüm teknolojik sistemlere TÜBİTAK imzalı İMECE uydusu da eklendi.  Son olarak İMECE gözetleme uydusu fırlatılarak hizmete alındı.

Yüksek çözünürlük kalitesiyle donatılan İMECE kesintisiz iletişim ile görüntüleme imkanı sunulacak. Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

İLK GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI

Yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek çözünürlüğe sahip görüntüleme uydumuz İMECE, yörüngeye yerleşti.  İlk sinyal Türkiye saatiyle 12.29'da alındı. Bu Gurur Hepimizin!
Görev: İMECE uydusu, yerli haberleşme uydusu olarak Türkiye'nin yüksek hızlı internet erişimi, uydu haberleşmesi ve veri aktarımı ihtiyaçlarını karşılamak için görev yapacaktır.

Yörünge: İMECE uydusu, 30 derece doğu yörüngesinde konuşlandırılmıştır.


Ağırlık: İMECE uydusu, yaklaşık 750 kilogram ağırlığındadır.

Boyutlar: İMECE uydusu, 3 metre boyunda ve 2 metre genişliğinde bir yapıya sahiptir.

Antenler: İMECE uydusu, 12 adet geniş bantlı iletişim antenine sahiptir. Bu antenler sayesinde, uydunun yüksek hızlı internet erişimi ve uydu haberleşmesi sağlaması amaçlanmaktadır.

Güç Kaynağı: İMECE uydusu, ısıtıcılar, bataryalar ve güneş panelleri gibi güç kaynaklarına sahiptir.

Ömür: İMECE uydusu, yaklaşık 15 yıllık bir ömre sahiptir.

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi.

Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.

İLK SİNYALLER ALINDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından "İlk sinyal alındı;
#İMECE yörüngesine yerleşti! 

Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya...

Sizce ilk görüntü nereden olsun? 

#MilliTeknolojiHamlesi"
paylaşımında bulundu.

 

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi..


 
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
Son Dakika gelişmeleri Twitter hesabımızdan anlık olarak takip edebilirsiniz.